Do góry

Desery Przepis na:

Jabłeczniko- sernik

Jabłeczniko- sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 72

Dodano:

Odsłon: 4184

Pyszny deser dla całej rodziny.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE
  • 100g masła
  • 2 żółka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • MASA SEROWA:
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 700g sera białego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki budyniu śmietanowego
  • MASA JABŁKOWA
  • 1 kg jabłek
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • BISZKOPT
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DODATKOWO
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka
5-6 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Mąkę łączymy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wykładamy na blaszkę 24x35cm.

  2. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy zmielony ser i budyń. Ucieramy. Masę wykładamy na ciasto kruche. Pieczemy około 50 minut w temp. 170 stopni.

  3. Masa jabłkowa: Obrane jabłka ścieramy. na tace. Przekładamy do garnka. Podlewamy niewielką ilością wody. Prażymy około 10 minut. Wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładamy na zimny sernik. wyrównujemy.

  4. Biszkopt: Białka ubijamy. Dodajemy żółtka i cukier. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę. Pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni.

  5. Na masie jabłkowej układamy biszkopt. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Mieszamy z mlekiem. Czekoladą smarujemy wierzch ciasta. Gotowe ciasto posypujemy kolorową posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń