Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka i migdały czyli "Pychotka"

Jabłka i migdały czyli Pychotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 964

Dodano:

Odsłon: 4101

Sezon na jabłka w pełni.. Oto alternatywa dla tradycyjnej szarlotki:)

Składniki

  • ciasto:
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • warstwa kremowa:
  • 800 ml śmietany 30%
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 125 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • oraz 8-10 jabłek, 100-150 g płatków migdałów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto ucieramy mikserem lub zagniatamy ręcznie. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia ( ja używam standardowej dużej blaszki, ale jeżeli ktoś lubi wyższe ciasta, może użyć mniejszej). Ciasto wykładamy na brytfannę, uprzedzam, że będzie lepić się do rąk, więc można delikatnie podsypywać mąką.

  2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy nimi ciasto.

  3. Śmietany zagotowujemy i gotujemy na nich budyń, będzie miał konsystencję płynną. Do gotującego się budyniu dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz na koniec 2-3 łyżki płatków migdałów. Gorącą masę wylewamy na jabłka.

  4. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni pieca i pieczemy przez 60 minut, wyciągamy z pieca, posypujemy pozostałymi płatkami migdałów i wkładamy jeszcze na 10 min do pieca.
    Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i wkładamy na 12 godz. do lodówki, dzięki temu masa śmietanowo- budyniowa nabiera konsystencji kremowej.
    Ciasto smakuje przepysznie:)

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń