Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 631

Dodano:

Odsłon: 9830

Przekąska w sam raz na tłusty czwartek

Składniki

  • 30 dag. jabłek
  • 0,5 szkl.mąki
  • jajko
  • 100 ml. mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder i cynamon do posypania
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski,dodaj jajko,olej,odrobinę soli oraz cukru. Wymieszaj,stopniowo dodając mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłka obrać,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w krązki grub.ok 0,5 cm. Nabijaj je na widelec (ja to robiłam przy pomocy 2-ch wykałaczek) i zanurzaj w cieście (powinno je równomiernie przykryć). Potem układaj na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na niewielkim ogniu,lekko rumieniąc każdy placuszek po obu stronach. Usmażone jabłka wykładaj na półmisek. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Można udekorować owocami lub powidłami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

vito 24 marca 2011 Jak byłem młody to mama często robiła takie pyszne placki (jabłka były z własnego ogródka), a ja do tego brałem zawsze zimne mleko, ale takie prawdziwe. Proste, tanie, a niebo w gębie :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń