Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka w cieście śmietanowym.

Jabłka w cieście śmietanowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 10874

Dodano:

Odsłon: 12820

Jabłek w tym roku mam pod dostatkiem,trzeba je zjadać .Placuszki wyszły bardzo smaczne,pulchne i chrupiące , na obiad lub na deser:)

Składniki

  • NA CIASTO
  • śmietana 18 % 500ml
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka,pr.do pieczenia łyżeczka
  • mleko 1/2 szkl
  • mąka 2,5-3 szkl.
  • szczypta soli,skórka z cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • jabłka
  • Cukier puder
  • masło klarowane
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto na placuszki zblendować.Ma być dość gęstej konsystencji,by nie rozlewało się na patelni.

    Jabłka obrać,pokroić na centymetrowekrążki .Wybrać ze środka gniazda nasienne.

    Masło rozgrzać na patelni,obtoczyć w cieście krążki jabłek ,kłaść na gorący tłuszcz i usmażyć z dwóch stron.

    Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu,posypać cukrem pudrem.



    Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 grudnia 2018 Pyszne placuszki :)
W tym roku tyle razy były w domu robione, a ja zawsze musiałem obejść się smakiem z wiadomego powodu - pobyt na "wczasach" ;)

Jednak jabłek ci u nas dostatek, więc już parę razy były robione po moim powrocie :)
Super jedzonko.
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 05 grudnia 2018 Pyszne, robie podobne, ale zamiast smietany biore kwasne mleko. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń