Do góry

Desery Przepis na:

Jagodowy sernik na zimno ( z twarogu)

Jagodowy sernik na zimno ( z twarogu)

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8303

Dodano:

Odsłon: 59313

Orzeźwiający, mocno jagodowy sernik, który zawsze się uda, bardzo polecam :) W wersji bez pieczenia możemy wykonać go na okrągłych biszkoptach.

Składniki

  • spód: 120 gramów kruchych ciasteczek typu petitki, 90 gramów stopionego masła,2 łyżki ( z małą górką) ciemnego kakao
  • masa serowa: 1 kg sera z wiaderka, 350 gramów leśnych jagód (odradzam borówki amerykańskie)
  • 4 kopiaste łyżki cukru pudru, 2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 gramów śmietany kremówki 30%, 3 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
  • mus jagodowy: 300 gramów jagód, 1 galaretka o smaku leśnych owoców, 150 ml gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.
    Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao, przemieszać, następnie wlać schłodzone masło, połączyć wszystko razem.
    Tortownicę o średnicy 22 lub 14 cm wyłożyć masą ciasteczkową, lekko ugnieść. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.

    Żelatynę rozprowadzamy bardzo dokładnie we wrzącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    350 gramów jagód miksujemy do uzyskania musu.
    Do wysokiej miski przekładamy twaróg, wlewamy do niego śmietankę kremówkę (nie ubijamy jej wcześniej), ucieramy do połączenia składników. Następnie dodajemy oba cukry i jagody, mieszamy wszystko razem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, mieszamy, następnie jednym ruchem wlewamy do miski z twarogiem i miksujemy na najszybszych obrotach. Masę przekładamy na kakaowy spód, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.

    Pozostałe jagody ucieramy na mus, wlewamy do garnka, dodajemy wodę, zagotowujemy, następnie wyłączamy palnik, wsypujemy galaretkę, energicznie mieszamy. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. Potem wylewamy ją na sernik i wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.

    Przed podaniem dekorujemy dowolnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Channah 29 września 2016 Zachwyca wygladem :) I pewnie smakiem tez :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bromal1 22 lipca 2016 Proponuję nazwać to ciasto Leśna nimfa, bo wyglada jak zaczarowana wróżka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdakos 22 lipca 2016 aż ślinka cieknie :) nie mogę się na niego napatrzeć!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewauczysiegotowac 20 lipca 2016 wygląda pysznie :D do tego tylko owocowa herbatka i pychotka :D forest fruits to moja ulubiona z herbat o tym smaku :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 19 lipca 2016 Świetne ciasto! Przepis spodobał nam się tak bardzo, że zamieściliśmy go w naszym zestawieniu najlepszych, letnich ciast. https://smaker.pl/newsy-16-przepisow-na-pyszne-letnie-ciasta,1899218,a,.html

Wielkie dzięki za jego dodanie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

evad79 18 lipca 2016 Robiłam- pyszny! Wyszedł jak na zdjęciach. Moim zdaniem trzeba dać do sera zdecydowanie więcej cukru, ja dałam około 10 łyżek i wcale nie był zbyt słodki. Generalnie - rewelacja! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 11 lipca 2016 Ewuś nie wiem czym kroisz swoje ciasta ? Zawsze są tak równiutko ukrojone :) Mniamm ciacho i piekny kolor.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

galica13 09 lipca 2016 wygląda bajecznie i na pewno tak smakuje...super

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń