Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki

Jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 7477

Pyszne słodkości

Składniki

  • Składniki na ok. 16 jagodzianek:
  • 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki cukru ,8 g cukru waniliowego
  • Jagodowe nadzienie: ok. 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru,kilka łyżek gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na ok. godzinę do wyrośniecia, podwojenia objętości

  2. Nastepnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozklepać dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na wysypanej mąką blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Składniki lukru rozetrzeć. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki; nakładać pędzelkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń