Do góry

Śniadania Przepis na:

Jagodzianki

Jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1466

Dodano:

Odsłon: 33330

Pachnące wspomnienie lata w środku mroźnej zimy.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 0,5 szklanki mąki oraz 0,5 szklanki letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

  2. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodać pozostałą mąkę, rozpuszczoną margarynę , mleko i wyrośnięty rozczyn. Ucierać kilka minut(mikserem) aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia (przykryć ściereczką)

  3. Wymieszać składniki nadzienia. Brać łyżką niewielkie porcje wyrośniętego ciasta, wkładając do środka odrobinę jagód. Stroną zlepioną układamy(niezbyt gęsto, bo bułki jeszcze rosną w trakcie pieczenia) na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopni.

  4. Wierzch bułeczek posypać cukrem pudrem. Gorąco polecam - wbrew pozorom są łatwe i dość szybkie w wykonaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

poczatkujaca87 18 stycznia 2013 do ulubionych. jak tylko kupie drozdze napewno zrobie

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

haneczkap 13 marca 2011 Ja make przesiewam 2-3 godziny przed wyrabianiem ciasta i dodaje masło, nie margarynę. Wszystkie składniki mam ciepłe, ale nie gorące.
Wierzch smaruję lukrem: sok z połowy cytryny i cukier-puder.
Rzeczywiście, są łatwe do przyrządzenia i pyszne. Ja robię z 1kg mąki (około 6 szkl.) i mam do 30 jagodzianek

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 25 lutego 2011 Pamiętam takie bułeczki z dzieciństwa. Mój dziadzio pracował w piekarni i co dzień rano na śniadanie wcinałam takie właśnie takie jagodzianki ze szklanką mleka :) Spróbuję upiec....

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 23 lutego 2011 Annuar, ja do części bułeczek dałam dżem z czarnej porzeczki(też z odrobiną mąki ziemniaczanej) a bułeczek wychodzi ponad 30. I jeszcze rada praktyczna, aby ciasto zbytnio nie lepiło się do ręki lub łyżki trzeba je posmarować odrobiną oleju.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 lutego 2011 Aż się proszą, żeby je spróbować.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 23 lutego 2011 Po prostu jem je oczami :) Apetyczne i bardzo zgrabne :) Ile bułeczek wychodzi z tych proporcji ? Jak użyję konfitury jagodowej to już nie dodaję cukru i mąki ? Układamy stroną zlepioną do góry ?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 22 lutego 2011 Ale słodko u Ciebie, jadę na kawę :) Dobre pytanie, ile bułeczek wychodzi z ww składników? Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 22 lutego 2011 ale pięknie wyglądają:), zrobię jutro na śniadanie:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tajra 22 lutego 2011 A mam jeszcze pytanko - ile bułeczek wychodzi z tej porcji?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 22 lutego 2011 Zapomniałam dodać, że jagody są mrożone.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń