Do góry

Dania główne Przepis na:

Jaja z szynką i korniszonem w galarecie

Jaja z szynką i korniszonem w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Jaja z szynką i korniszonem w galarecie"

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 plastry szynki konserwowej
  • 6 małych korniszonów
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml bulionu
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Natkę umyć, listki oberwać. Ogórki pokroić w talarki, szynkę w kawałki.

  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde umieścić w filiżance, obłożyć natką, ogórkiem i szynką.

  3. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na co najmniej 15 minut (najlepiej na godzinę), by dobrze napęczniała, potem rozpuścić w ciepłym bulionie (nie gotować, bo straci właściwości żelujące), doprawić solą, pieprzem.

  4. Gdy płyn zacznie tężeć, zalać jajka. Przed podaniem schłodzić.

  5. Żeby potrawa pięknie stężała, na 1 litr płynu użyj co najmniej 2 dag żelatyny w  proszku albo listkach (1 listek waży ok. 2,5 g).

  6. ok. 55 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń