Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 1156

Tanie i szybkie danie jarskie dla całej rodziny.

Składniki

  • liście szpinaku, 80 dag
  • pęczek dymki
  • czosnek, 2 ząbki
  • oliwa, 1 łyżka
  • biały pieprz
  • jajka, 8
  • śmietana 22%, 100 g
  • starty ser żółty, 15 dag
  • ostra musztarda, 1 łyżeczka
  • słodka papryka
  • tłuszcz do formy
  • sól
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak przebrać i wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, po czym odstawić do ocieknięcia na sitku. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać szpinak i gotować około 2 min. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić na sitku. Formę posmarować tłuszczem.

  2. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić razem ze szczypiorkiem. Czosnek obrać i drobno posiekać, po czym wymieszać ze szpinakiem, dymką i oliwą, przyprawić solą oraz pieprzem i całość przełożyć do formy. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.

  3. Jajka gotować na twardo około 6 min, przelać zimną wodą, odczekać, aż nieco przestygną i obrać ze skorupek. Następnie pokroić je wzdłuż na połowy i ułożyć płaskimi stronami w górę na szpinaku. Śmietanę wymieszać z serem i musztardą. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Sosem równomiernie polać jajka i szpinak.

  4. Formę wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut, aż powierzchnia zapiekanki się zarumieni. Podawać z młodymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń