Do góry

Dania główne Przepis na:

Jak przekonać dzieci /i nie tylko/ do zjedzenia ryby…

Jak przekonać dzieci /i nie tylko/ do zjedzenia ryby…

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 928

Dodano:

Odsłon: 1217

Kiedyś natknąłem się, nie pomnę gdzie, na artykuł Ewy Wachowicz, w którym opisywała pomysł swojej przyjaciółki. Był to znakomity przepis na to, jak zachęcić dzieci do zjedzenia ryby. Bo o tym, że ryby są zdrowe i warto je jeść, nikogo chyba przekonywać nie trzeba... Spisywałem go „na kolanie”, trochę dodałem od siebie ale najważniejsze, że to działa. I to nie tylko w przypadku dzieci… Naprawdę polecam…

Składniki

  • 750 g filetów z dorsza lub miruny
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia
  • Sos:
  • ½ szklanki oleju
  • 1 puszka ananasa
  • 3-4 marchewki
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 1 słoik papryki marynowanej
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek octu winnego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżeczki curry
  • 15 łyżeczek cukru
  • Szklanka wody
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety rybne rozmrażamy, osuszamy na ręczniku papierowym, dzielimy na mniejsze kawałki i lekko solimy.

  2. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy rózgą, dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Nadal mieszamy rózgą aż do uzyskania gładkiego ciasta. Równie dobrze można to zrobić w klasycznym cieście naleśnikowym.

    Kawałki ryby moczymy w cieście i smażymy na gorącym oleju – z obu stron na złoty kolor.

  3. Przygotowujemy sos. Na głęboką patelnię wlewamy olej, sok z ananasa, marchewkę startą na grubych oczkach oraz posiekany w drobne plasterki seler naciowy. Tak naprawdę w tym momencie możemy dodać jeszcze inne ulubione warzywa. Dusimy na małym ogniu.

  4. W czasie gdy na patelni duszą się nasze warzywa, kroimy w kostkę marynowaną paprykę oraz ananasa. Czosnek obieramy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy paprykę oraz ananasa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy
    i dusimy jeszcze kilka minut. Gdy wszystkie składniki zmiękną, wlewamy ocet winny oraz sos sojowy a następnie wsypujemy cukier i curry. Delikatnie mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i dodajemy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia.

  5. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (ale al dente czyli 2 minuty krócej). Możemy do garnka, w którym gotujemy ryż dodać trzy łyżeczki curry – ryż też będzie inaczej wyglądał i smakował…

  6. Do sosu dodajemy usmażoną rybę i podgrzewamy. Na talerze wysypujemy odsączony ryż i wykładamy rybę na ciepło wraz z przygotowanym sosem…


    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń