Do góry

Dania główne Przepis na:

Jak przyrządzić idealny stek

Jak przyrządzić idealny stek

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27986

Dodano: 03.04.2008

Odsłon: 50

Smaczny pomysł na "Jak przyrządzić idealny stek"

Składniki

  • ok. 1 kg polędwicy wołowej, rostbefu lub antrykotu wołowego
  • masło klarowane lub olej, najlepiej rzepakowy, do smażenia steków
  • sól
  • jako dodatek: np. ziemniaczane purée i smażone pieczarki
  • dowolne dekoracje
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj grill lub patelnię grillową (temperatura patelni: co najmniej 150°C). Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra- -dół). Mięso pokrój na porcje – kotlety o grubości ok. 3-5 cm (możesz też kupić gotowe, pokrojone już kotlety, skrócisz czas przygotowania).

  2. Kotlety oczyść, lekko wygłaszcz je dłonią (nabiorą właściwszej temperatury). Patelnię lub ruszt natłuść, aby mięso się do nich nie przyklejało, używając masła klarowanego lub oleju rzepakowego (znoszą dobrze wysokie temperatury, zwykłe masło lub oliwa spalą się).

  3. Mięso obróć szczypcami. Nie używaj do tego celu widelca (mięsa nie można nakłuwać, bo wycieknie z niego sok). Smaż z drugiej strony, zgodnie z zaplanowanym stopniem wysmażenia. Zdejmij mięso (pozwól mu odpocząć – patrz ramka). Podaj np. z purée i pieczarkami.

  4. Mięso smaż na przygotowanym ruszcie (lub na grillowej patelni), nie przesuwając go i nie ruszając. Czas smażenia zależy od tego, jaki stopień przygotowania mięsa zamierzasz osiągnąć (patrz ramka z przekrojami steków u góry po prawej stronie).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń