Do góry

Dania główne Przepis na:

Jak zużyć resztki z lodówki?

Jak zużyć resztki z lodówki?

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 86

Dodano:

Odsłon: 10719

Bywają takie dni kiedy otwierając lodówkę znajduję tam ‚smutne’ warzywa i resztki dosłownie wszystkiego. Nie chce się iść do sklepu, a w brzuchu odzywa się mały wiercący głód… skromne składniki też mogą przynieść dużo smaku i zadowolenia z finalnego dzieła! Tego dnia znalazłem tylko i dosłownie tylko zwiędniętą botwinkę, która czekała z utęsknieniem na przeistoczenie się w chłodnik – niestety nie doszło do tej transformacji… resztki smutnego szpinaku, czosnek, cebulę, ketchup, musztardę, kilka jajek, resztki parmezanu, mleko i pusty talerz…swoją drogą co pusty talerz robi w lodówce? Zapewne moja żona wie co stało się z zawartością obrabowanego talerza w nocy z 2 na 3 sierpnia ;) Maluch w brzuchu domaga się jedzenia o nienormowanych godzinach :D aaa i jeszcze znalazłem ciasto francuskie w zamrażarce do tego paleta moich ukochanych przypraw! Polecam zaopatrzenie się w takowe na każdą nawet najczarnieszą godzinę. Resztki czy nie resztki zawsze zasługują na szacunek, nie marnujmy jedzenia! Oto co stworzyłem pod wpływem wymuszonych składników z dna lodówki – tartę na spodzie z ciasta francuskiego. Jest to tak uniwersalne danie, że możecie tam wrzucić dosłownie wszystko. Na słodko czy na słono pomysłom nie ma końca :D

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pęczek botwinki
  • 3 cebule
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 3 jajka
  • Pieprz, sól
  • 1 łyżka sumaku
  • garść szpinaku
  • pół cytryny
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Wyłóż formę na tartę ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem całą powieżchnię ciasta.

  2. 2. Skarmelizuj pokrojoną cebulę i dodaj ocet balsamiczny. Wyłóż na tartę. Na tą samą patelnię wrzuć pokrojoną botwinkę, skórkę z cytryny, sumak, szpinak, sól, pieprz.

  3. 3. Wyłóż całość na ceblę i wybij jajka na wieżch tarty. Przełóż paskami ciasta francuskiego na wieżchu. Piecz w 180C aż ciasto zbrązowieje ok 20-25 min.

  4. 4. Podawaj na ciepło lub na zimno z kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bajka51 10 sierpnia 2015 Bardzo ciekawie wygląda.....chętnie wypróbuje :) Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń