Do góry

Desery Przepis na:

Jarski gulasz

Jarski gulasz

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Jarski gulasz"

Składniki

  • 1 szkl. fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. porcje, czas ok. 90 min; porcja – 330 kcal, cena 2,10 zł.

  2. Aby potrawy z fasolki oraz innych roślin strączkowych nie były ciężkostrawne, zadbaj o odpowiednie zioła. Cząber, majeranek oraz tymianek nie tylko dodadzą fasolce aromatu, ale także zadbają o lepsze trawienie.

  3. . Znacznie skrócisz czas przygotowania potrawy, gdy użyjesz fasolki z puszki.

  4. Fasolę namocz na noc. Następnego dnia zalej ją świeżą wodą i?ugotuj bez dodatku soli do miękkości (30-40 minut). W?tym czasie cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj.

  5. Umyte papryki przekrój na?połówki, oczyść z?gniazd nasiennych, a?następnie miąższ pokrój w?dużą kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz i?także pokrój w?kostkę.

  6. W dużym rondlu lub garnku o?grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z?czosnkiem, oprósz solą. Smaż, aż cebula się zeszkli.

  7. Wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Przesmaż wszystkie na ostrym ogniu. Następnie go zmniejsz i duś całość pod przykryciem przez 10-15 min.

  8. Po tym czasie wrzuć ziemniaki i ugotowaną fasolę. Dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego, mieloną słodką paprykę i zioła prowansalskie. Duś na małym ogniu jeszcze 30 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: jarski gulasz

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń