Do góry

Desery Przepis na:

Jesienna szarlotka

Jesienna szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2920

Dodano:

Odsłon: 392

Ciasto bardzo kruche i pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -4 żółtka -1/2 szklanki cukru -1 masło-250 g.
  • -4 szklanki mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -4 łyżki oleju -4 łyżki kwaśnej śmietany
  • BEZA:
  • -4 białka -3/4 szklanki cukru -1 kisiel
  • NADZIENIE:
  • -1 słoik tartych jabłek na szarlotkę (albo świeże ok.1 kg.)
  • -1 cukier waniliowy -szczypta cynamonu
  • DO OPRÓSZENIA:
  • -cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ciasto-Żółtka,cukier i masło zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem, miksować dodając olej i śmietanę. Zagnieść i podzielić na pół.Jedną schłodzić w lodówce a drugą wylepić blaszkę 25x42 wyłożoną papierem do pieczenia.Posypać tartą bułką.

  2. Jabłka umyć, obrać,pokroić w plasterki i ułożyć na cieście.
    Posypać cukrem i cynamonem.

  3. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Kisiel przesiać do bezy i lekko wmieszać. Wyłożyć na jabłka.

  4. Resztę ciasta rozkruszyć na bezie.
    Piec ok.45-55 min. w 175*. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia.
    Po przestygnięciu posypać pudrem cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń