Do góry

Zupy Przepis na:

Jesienna zupa Tortilla krem

Jesienna zupa Tortilla krem

Autor: codziennik_kulinarny

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 542

Dodano: 19.11.2017

Odsłon: 363

Jesienna zupa Tortilla krem

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekana mała cebula
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 mała papryczka jalapeno
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 1 mała płaska łyżeczka przyprawy chili, kminku, mielonej łagodnej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli (u mnie akurat czarna)
  • sól, pieprz do smaku
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy następnie odrobiną papryki mielonej i chili. Podsmażamy na złoty kolor przez kilka minut. Dodajemy następnie cebulę pokrojoną w piórka i czosnek. Po chwili dodajemy kminek, mieloną paprykę, pokrojoną w kostkę papryczkę jalapeno, doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy.

  2. Dodajemy bulion drobiowy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.

  3. Gdy kurczak jest już miękki dodajemy pomidory z puszki. W osobnym naczyniu mieszamy 2 łyżki skrobii kukurydzianej z mlekiem. Miksturęprzelewamy do zupy, by ją zagęścić.

  4. Z zupy wyławiamy kawałki pomdorów i miksujemy je lub blendujemy z 1/3 szklanki śmietany kremówki.Przelewamy wszystko z powrotem do garnka z zupą. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

  5. Zupę podajemy z kawałkami awokado, posiekaną kolendrą, kleksem ze śmietany, posypujemy szczyptą chili i świeżym pieprzem. Możemy teżprzygotować chipsy z tortilli i podać z zupą.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń