Do góry

Desery Przepis na:

JEŻYK

JEŻYK

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6762

Dodano:

Odsłon: 24836

Co prawda to nie zajączek, ale słodki jeżyk też może dekorować nasz świąteczny stół wielkanocny.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier, żółtka cały czas miksując, Na koniec dodajemy mąkę, cukier waniliowy, kakao i rum. Ciasto wykładamy na blachę /25x40/ wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 st.C przez ok. 25 minut.

  2. W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem wg opisu na opakowaniu.Krem można zrobić samemu - jak komu pasuje.

  3. Zwystudzonego biszkoptu wykroić jeżyka zaokrąglając boki i formując pyszczek. Ja spód jeżyka wykonałam z papieru,przyłożyłam do ciasta i wycięłam, następnie formę jeżyka zmniejszyłam o 1 cm. i wycięłam środek , znowu zmniejszyłam formę o 1 cm. i wycięłam ostatnią trzecią część jeżyka.

  4. Biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem. Ja zrobiłam z niecałej szklanki wody, łyżeczki cukru i 2 łyżek kawy rozpuszczalnej. Oczywiście nasączamy już po wykrojeniu jeżyka.

  5. Każdą część jeża smarujemy kremem i nakładamy na siebie. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta, robiąc "odpowiedni retusz" jeżykowi.

  6. Z migdałów zrobić kolce, a z cukiereczków oczka i nosek. Takiego pięknego jeżyka stawiamy na wielkanocny stół i życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 22 listopada 2010 to jest jeżyk z klasą , pycha.... szkoda tylko burzyć tę słodką harmonię :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joannalewa 21 lipca 2010 śliczny,zrobie go na urodziny mojego synka na 3 latka,aby sie udał heheh

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 04 kwietnia 2010 Cieszę się, że jesteś zadowolona ze swojego dzieła i życzę Wesołych Świąt Wielkiej Nocy!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Martus88 03 kwietnia 2010 Mój jeżyk właśnie sie chłodzi w lodówce, wyszedl całkiem całkiem ;) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 25 marca 2010 Uska dzięki za cenną podpowiedź. Na drugi raz podpiekę migdały - fajny pomysł.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

uska 25 marca 2010 Ja robię bardzo podobnego jeżyka choć sposób formowania pokazany przez ciebie jest po prostu rewelacyjny :) tylko migdały wcześniej chwilę podpiekam w piekarniku mają wtedy taki lekko złoty kolor i są bardziej kruche i pyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń