Do góry

Śniadania Przepis na:

Jogurtowe bułki na sodzie.

Jogurtowe bułki na sodzie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 891

Dodano:

Odsłon: 5231

Przepis na te bułki znalazłam w internecie. Okazały się bardzo pyszne. Takie wilgotne. Polecam na śniadanie i kolację.

Składniki

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej
  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy solą i sodą do miski, wlewamy olej i dajemy jogurt, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować.

  2. Z ciasto formujemy okrągłe bułeczki. Uformowałam ich osiem. Następnie bułeczki układamy je na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy.

  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.


  4. Gotowe podajemy i smacznego życzę.


    Rady:
    Z przepisu wyszło mi 8 bułek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń