Do góry

Dania główne Przepis na:

Jogurtowy kurczak curry z cebulą - dieta Dukana, faza II

Jogurtowy kurczak curry z cebulą - dieta Dukana, faza II

Autor:

Przepisów i artykułów: 137 Ocena: 1753

Dodano:

Odsłon: 552

Jest to kolejne danie z zastosowaniem na diecie Dukana, na 2 fazę, gdzie możemy łączyć białka z warzywami. Jogurtowy kurczak curry pieczony z cebulą jest tak obłędnie smaczny, że od razu radzę robić go więcej, bo to kolejne danie, które domownicy będą Ci podbierać :D mój mąż co prawda wpadł w czarną rozpacz, gdy zobaczył że zdjęłam skórkę, ale efekt końcowy tak mu posmakował, że sobie dokładał - a on nie jest na diecie, więc o czymś to świadczy ;) Nadmienię jeszcze, że ta cebula po zapieczeniu jest tak niesamowicie smaczna, że chyba któregoś dnia upiekę ją w takiej marynacie jako szybkie samodzielne danie ;) To danie jest dowodem na to, że bycie na diecie odchudzającej nie oznacza, że mamy jeść nudno, jałowo, mało i bez smaku :)

Składniki

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 1 duży kubek odtłuszczonego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • 3-4 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (lub mniej, jeśli nie lubisz na ostro)
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 cebula
  • odrobina wody
  • natka pietruszki do podania
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ćwiartki kurczaka obieramy ze skóry. Ja oddzielam udko od biodra, ale Ty nie musisz tak robić jeśli nie chcesz.
    Obranego kurczaka posypujemy porządnie solą i odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem w chłodne miejsce, aby mięso skruszało.
    Po tym czasie do miski z kurczakiem dodajemy jogurt, szczyptę soli, pieprz (ile lubisz), curry, pieprz kajeński, czosnek w proszku i kurkumę.

  2. Mieszamy porządnie i każdy kawałek kurczaka nacieramy starannie marynatą. Odstawiamy na noc pod przykryciem do lodówki.

  3. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli w misce została nam jeszcze marynata, to dolewamy ją do naczynia. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Rozdzielamy je na krążki i układamy na kurczaku. Podlewamy całość odrobinką (ale dosłownie 3 łyżeczki) wody.
    Pieczemy w 200 stopniach około 50 minut (bez termoobiegu i pod przykryciem), w międzyczasie obracając kurczaka. Po 50 minutach zdejmujemy pokrywę naczynia i dopiekamy aż się zrumieni.
    Podajemy posypane natką pietruszki. Kto się nie odchudza, je z ziemniakami, ryżem czy frytkami :)





    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń