Do góry

Dania główne Przepis na:

Jongjangjung

Jongjangjung

Autor: gabi_mniammniam

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 490

Dodano: 22.01.2012

Odsłon: 5760

czyli chińszczyzna na imprezę

Składniki

  • grzyby MUN, 50 g
  • grzyby Shitake, 100 g
  • makaron sojowy, 100 g
  • kiełki na patelnie "STIR FRY", 1 opakowanie
  • kiełki fasoli MUNG, 1 opakowanie
  • mieszanka chińska, 2 opakowania (900 g)
  • sos Chow Mein, 1 słoik
  • kawałek korzenia świeżego imbiru
  • czosnek, 2 duże ząbki
  • ocet ryżowy, 2-3 łyżki
  • cukier, 2 łyżeczki
  • curry
  • suszona ostra papryka chili
  • przyprawa do dań kuchni azjat. Wok
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby Mun i Shitake w osobnych naczyniach zamoczyć w gorącej wodzie. Gdy będą już miękkie grzyby shitake pokroić w kawałki.

  2. W rozgrzanym w woku oleju ryżowym podsmażamy starty czosnek i imbir. Po chwili dodajemy grzyby i smażymy do momentu aż grzyby będą miękkie.

  3. Dodajemy kolejno kiełki na patelnie, mieszankę chińską, sos Chow Mein, ocet ryżowy i cukier. W trakcie smażenia przyprawiamy do smaku sosem sojowym, przyprawą do Woka, curry i rozgniecioną moździerzem ostrą paprykę.

  4. Na samym końcu dodajemy kiełki fasoli Mung oraz namoczony wcześniej i odcedzony makaron sojowy. Dokładnie mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiolcia02 02 lutego 2012 Mmmm uwielbiam chińską kuchnię, napewno wypróbuję ten przepis :) pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń