Do góry

Dania główne Przepis na:

kaczka pieczona

kaczka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2425

Dodano:

Odsłon: 17286

pyszna pieczona kaczka - może być jedzona na ciepło i zimno. rozpływa się w dłoniach - i ustach

Składniki

  • kaczka /1,5-2 kg/
  • majeranek
  • skórka pomarańczy
  • czosnek
  • anyż
  • sól i pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę myję dokładnie i usuwam nadmiary skóry. Moczę ją w solance około godziny. Osuszam. Nacieram intensywnie przyprawami. Daję bardzo dużo majeranku. I pieprzu.

    Piekarnik rozgrzewam do maksimum. Kaczkę wrzucam do brytfanny z kratką. Przez pierwsze pół godziny piekę w 225 stopniach Celsjusza. Piekę ją grzbietem do góry. Podlewam 2-3 razy. Wodą z pomarańczą lub olejem.

    Po 30 minutach przykrywam naczynie. Zmniejszam temperaturę do około 175 stopni. Piekę około 2 godzin. W trakcie pieczenia /w połowie mniej więcej/ odwracam kaczkę na drugą stronę.

    Po upieczeniu pozwalam jej odpocząć. Bo zasłużyła.Porcjuję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panteraB2 26 sierpnia 2014 Sorry-nazywa się to "kaczka nadziewana jabłkami".Powodzenia...:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panteraB2 21 sierpnia 2014 To zdjęcie jest koszmarne ! Pająk czy ki ch....? Widać,że kaczka jest potwornie wysuszona-nigdy nie zdejmuje się "nadmiaru skóry" i nie piecze kaczki ze skrzydłami-należy je przyciąć i użyć do wywaru.Nóżki związuje się,by mięso nie uległo wysuszeniu.Biedna ta Twoja kaczka.... Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń