Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 81

Przepis wart wypróbowania: "Kaczka w pomarańczach"

Składniki

  • 1 sprawiona kaczka
  • 3 pomarańcze
  • 1 cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego
  • 1 szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę umyć, natrzeć solą i pieprzem. Plasterkami cebuli i 1 pomarańczy nadziać kaczkę, zaszyć. Ułożyć w brytfannie, podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 i 3/4 godziny w temperaturze 175°C.

  2. Skórkę z jednej pomarańczy pociąć w paseczki, miąższ pokroić w półplasterki. Sok z ostatniej pomarańczy wymieszać z miodem i od czasu do czasu smarować nim kaczkę. Na 15 min przed końcem pieczenia dodać półplasterki pomarańczy i ziarenka pieprzu. Podawać z ryżem.

  3. Przed podaniem potrawę warto fantazyjnie udekorować, np. plastrami cukinii lub gotowanej marchewki, jak na zdjęciu.

  4. ok. 120 min

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń