Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka w sosie brzoskwiniowym

Kaczka w sosie brzoskwiniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 2854

Dodano:

Odsłon: 13238

Mięciutki mięso z kaczki z pysznym dżemem brzoskwiniowym, sokiem pomarańczowym, przyozdobiona owocami.

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • Puszka brzoskwiń
  • Dżem brzoskwiniowy
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta imbiru
  • Olej do prużenia
  • Sól
  • ½ cebuli
  • Szczypta czosnku
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Z mięsa wyjmujemy kości, doprawiamy sola.
    2. Przekładamy do brytfanki na rozgrzany olej i prużymy do chwili aż mięso będzie dobre.

  2. 3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  3. 4. Smarujemy połową dżemu brzoskwiniowego.
    5. Zapiekamy 10 minut w 180˚C

  4. 6. Do rondelka wlać 2 łyżki tłuszczu od pieczenia.

  5. 7. Cebulę obrać, pokroić w kostkę dodać do tłuszczu.

  6. 8. Doprawić czosnkiem, tymiankiem oraz imbirem.

  7. 9. Mąkę rozrobić w soku pomarańczowym.

  8. 10. Hartując wlać do sosu.

  9. 11. Dodać resztę dżemu brzoskwiniowego.

  10. 12. Gotowym sosem polać kaczkę.

  11. 13. Udekorować brzoskwiniami.
    14. Kaczka gotowa.
    15. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 14 stycznia Musi wyśmienicie smakować,lubię owocowe dodatki do mięs.:)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 stycznia Jakby to powiedzieć i nie skłamać ;p
Bardzo fajny i smaczny przepis :) Kiedyś jadłem kaczki różnie przyrządzane i zawsze smak był przepyszny.
Jednak od kiedy ( tak ponad dwa lata ) chrześniak uszczęśliwił nas dwiema małymi kaczkami, tak nam jakoś odcięło chęć ich jedzenia ;) Nie wiem, jak to nazwać, ale razem z naszym Haczim, pani Kaczka tworzy duet idealny i codziennie jest komedia za darmo hehehe.
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń