Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 16

Przepis wart wypróbowania: "Kaczka z jabłkami i żurawiną"

Składniki

  • 1 kaczka (ok. 1
  • 5 kg)
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki żurawiny
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz. Karmel: 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka octu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać majerankiem.

  2. Kaczkę wypełnić 2/3 jabłek, zaszyć nicią, ułożyć w brytfannie, skropić olejem, podlać wodą i przykryć. Piec około 60 minut w temperaturze 200°C.

  3. Dołożyć resztę jabłek, posypać posiekaną papryczką chili i piec jeszcze przez 15 minut bez przykrycia. Zagotować na karmel, odparować.

  4. Upieczoną kaczkę polać karmelem i obłożyć jabłkami. Udekorować żurawiną.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń