Do góry

Śniadania Przepis na:

Kajzerki twarogowe na słodko

Kajzerki twarogowe na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1543

Dodano:

Odsłon: 2740

Polecam dziś przepis na przepyszne kajzerki twarogowe. Jest to przepis mojej mamy, z PRLu, zajadałam się nimi w dzieciństwie. Świetnie smakują z dżemem, czekoladą, miodem czy po prostu z masłem, albo też bez niczego. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (+ do podsypywania)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki cukru do drożdży
  • 3 łyżeczki cukru do ciasta
  • szczypta soli
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 80 g masła
  • 300 g twarogu
  • suchy mak (do posypania kajzerek)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże wkruszamy do kubeczka, sypiemy dwie łyżeczki cukru, wlewamy odrobinę tego podgrzanego mleka, mieszamy i odstawiamy na moment, aż drożdże zaczną pracować.
    80 g masła rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.

    Do miski wsypujemy pół kilo mąki pszennej, szczyptę soli, 3 łyżeczki cukru, paczkę cukru waniliowego, mieszamy, w środku robimy wgłębienie, w ten dołek wlewamy rozpuszczone drożdże i przysypujemy je mąką. Odstawiamy na chwilę, czekamy aż ta mąka z drożdżami uzyska konsystencję gęstej śmietany.

    Gdy drożdże wyrosną ponad mąkę, mieszamy trochę, następnie dodajemy całe jajko i jedno żółtko. Mieszamy.

    Wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Mieszamy.

    Następnie wkruszamy twaróg bezpośrednio do ciasta, mieszamy. I na końcu stopniowo wlewamy mleko, mieszamy.

    Blat oprószamy mąką, przerzucamy ciasto z miski na blat i zagniatamy. Ciasto się klei, więc trzeba podsypywać mąką.

    Gdy ciasto już zagnieciemy, to oprószamy je lekko mąką i uderzamy o stół 3 razy. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakąś godzinę - musi podwoić swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto przerzucamy z miski na blat, chwilę zagniatamy, następnie z ciasta tworzymy wałeczek, który dzielimy nożem na 10-12 części.

    Następnie każdą część ciasta gnieciemy w dłoniach, brzegi ciasta zagarniamy do środka naprężając powierzchnię. Kajzerki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką pozostawiamy na 15 minut do napuszenia.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kajzerki smarujemy roztrzepanym białkiem.

    Posypujemy suchym makiem.

    Ostrym nożem nacinamy na krzyż.

    Wkładamy kajzerki do nagrzanego piekarnika na środkowe pięterko i pieczemy przez ok. 25 minut z grzaniem góra-dół.

    Upieczone kajzerki na złoto studzimy na kratce. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń