Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowa rolada z owocami

Kakaowa rolada z owocami

Autor: Steve

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 1662

Dodano: 21.04.2017

Odsłon: 220

Rolada biszkoptowa z owocami i bita śmietaną to deser, któremu trudno się oprzeć ;)

Składniki

  • Ciasto biszkoptowe :
  • jaja 5 szt
  • cukier drobny 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • Nadzienie :
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30 % 3/4 szklanki
  • cukier puder 2 łyżeczki
  • maliny 125 g
  • borówka amerykańska 125 g
  • brzoskwinie 3 szt
  • likier amaretto 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, odstawić. Białka ubić na sztywno, po czym stale miksując wsypywać cukier i kakao. Na koniec sypać mąkę, wlać jaja, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na dużą formę i piec w temp. 160 stopni przez ok. 20 min. Gorące zdjąć z blachy, posypać cukrem pudrem i zawinąć w ściereczkę. pozostawić wo wystygnięcia.

  2. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i śmietanką, owoce umyć i osuszyć. Ciasto odwinąć, obficie skropić likierem. Następnie rozsmarować część masy serowej (resztę pozostawić do wysmarowania wierzchu rolady), przełożyć owoce (kilka pozostawić do ozdoby) i zwinąć roladę.

  3. Ciasto na kilka godzin schować do lodówki, a potem kroić spore kawałki ;)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń