Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe muffinki z rabarbarem

Kakaowe muffinki z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 651

Dodano:

Odsłon: 144

Prosty i szybki wypiek, kiedy nie mamy za dużo czasu albo ochoty na szaleństwa w kuchni. Muffinki są z kakaową kruszonką i smakują super :)

Składniki

  • Składniki (na około 16-18 babeczek):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 200 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • Dodatkowo:
  • 5-6 garści pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • Kruszonka:
  • 3 łyżki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g masła (trochę więcej niż ¼ kostki)
  • 1 łyżka kakao
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.
    Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.
    Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.

  2. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta (mniej więcej do połowy papilotki lub troszkę więcej).
    Na każdą muffinkę kładziemy rabarbar.
    Z mąki, cukru, masła i kakao zagniatamy kruszonkę o konsystencji mokrego piasku i posypujemy nią babeczki.
    Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń