Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowo-bakaliowy salceson

Przepis dnia 2010-09-29
Kakaowo-bakaliowy salceson

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9153

Dodano:

Odsłon: 28487

słodki smak dzieciństwa, tanio, szybko, pysznie :-)

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl. zimnego mleka, odstawić żeby napęczniała.

  2. Margarynę, 0,5 szkl. mleka, cukier i kakao zagotować. Dodać pokruszone herbatniki i bakalie, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.

  3. Gdy masa wystygnie, dodać żelatynę, wymieszać.

  4. Z plastikowej, okrągłej butelki (1,5 l - ja używam butelki po mineralnej wodzie Ostromecko) odciąć czubek. Gdy masa zacznie gęstnieć, przełożyć ją do butelki. Wstawić do lodówki na ok. 15 min, a później do zamrażarki na 1,5 - 2 godz. Po tym czasie rozciąć butelkę, rozkroić "salceson" i degustować :-) Smacznego Jesli coś uda się uchować, przechowywać w lodówce :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 20 lutego 2012 no ja robię blok czekoladowy na mleku w proszku, takiego na żelatynie jeszcze nie jadłam ale wygląda zachęcająco ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

z76uzia 30 marca 2011 Wczoraj robiłam-wyszło super i nic się nie "sypało"! Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 01 października 2010 Calestria - nie wiem co Ci się sypie, mój był sprężysty i mięciutki, nic się nie sypało, czekoladowy smak też był u mnie bardzo wyczuwalny, więc nie mam pojęcia dlaczego Ty go nie czułaś, cóż, każdy lubi coś innego ...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

calestria 01 października 2010 Nie polecam tego przepisu. Walory smakowe nie są najlepsze.. Czekolada jest ledwo wyczuwalna, a w takim bloku chodzi o to aby był ona raczej mocno czekoladowy. Poza tym blok się sypie co nie powinno mieć miejsca. Wole sprawdzony stary przepis na blok czekoladowy niż stosować takie substytuty.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonasz 29 września 2010 nigdy nie jadłam takiego salcesoniku a chyba wypróbuję bo fajnie wygląda :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

landryna8215 26 września 2010 Oj,przypomniałąś mi o salcesonie i narobiłaś ochoty,muszę też zrobić,bo dawno u Nas nie gościł(tylko ja nigdy nie wkładałam do zamrażarki) zawsze tylko w lodówce,nie dodawałam migdał ów tylko orzechy włoskie,suszony winogron (czasami rodzynki)reszta taka sama.Polecam,bo naprawdę pyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martucha3 25 września 2010 uuuuu pamętm jak mama to robiła nigdy nie mogłam się doczekać kiedy będzie gotowe a teraz sama zrobię ,dzięki za przeps

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 25 września 2010 Masło i to tylko to prawdziwe, nie tylko do ciast i kremów,
ale także do niektórych potraw, które dzięki masłu odzyskują
dawny niepowtarzalny smak

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń