Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kalafiorowa bomba"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
Składniki
Kalafiory umyj pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotuj wodę wraz z mlekiem. Gdy zacznie wrzeć, posól i włóż kalafior (powinien być całkiem zanurzony w wodzie). Gotuj na średnim ogniu ok. 10 min. Następnie wyjmij z wody i ostudź. W ten sam sposób przygotuj drugi kalafior.
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Do miski włóż mięso, dodaj jajka, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, kumin, oregano oraz mieloną słodką i ostrą paprykę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Główki kalafiorów dokładnie oblep masą mięsną. Ułóż je w żaro odpornym naczyniu. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180°C. Podawaj jako przystawkę lub danie główne – z grzankami lub ziemniakami z wody. Rada: Wierzch kalafiora po oblepieniu mięsem możesz przykryć plastrami boczku lub szynki. Na około 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posyp startym żółtym serem.
60 minut. Porcja: 460 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie