Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalmary w czosnku

Kalmary w czosnku

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 3060

Dodano:

Odsłon: 561

Delikatne kalmary w aromatycznych przyprawach

Składniki

  • kalmary 200g na osobę- u mnie mrozone w kawalkach
  • Cebula
  • czosnek 5 ząbków
  • oliwa do smażenia
  • chili, kumin , kolendra- po szczypcie
  • Sól
  • nać kolendry
  • cytryna- sok z połówki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni na małym ogniu zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę.
    Następnie podkręciłam ogień do maksimum i dodałam pokrojone w kawałki kalmary, pokrojony czosnek i chili.
    Po dosłownie dwóch minutach obróciłam je i dodałam ulubione przyprawy- kumin i kolendrę.
    Gdy kalmary przestana być szkliste dodałam wyciśnięty sok z cytryny i odrobinę soli.
    Po minucie wyłączyłam ogień i całość posypałam nacią kolendry.
    Kalmary najlepiej smakują z sosem czosnkowym, pomidorami i grzankami z czosnkiem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 kwietnia OMG, co za pyszności :D
Kalmary są pyszne i od czasów słusznie minionych je uwielbiam. Pamiętam, jak kupowałem w sklepach rybnych, a takie były wtedy, duże puszki z kalmarami w wodzie.
Potem były z tego sałatki, ale też, jak w Twoim przepisie lądowały na patelni z różnymi przyprawami. Choć tych ostatnich, to było, jak na lekarstwo, ale jak ktoś chciał, to miał xD

Pycha, kradnę parę na południowe małe co nieco ;)
Odpowiedzi: 16 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń