Do góry

Przekąski Przepis na:

Kanapka Drwala

Kanapka Drwala

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 970

Dodano:

Odsłon: 11779

Zafundujcie sobie domowego McDoland's z zimowej oferty :)

Składniki

  • 500 g wołowiny
  • 7 bułek grahamek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sos hamburgerowy
  • ser liliputek
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • ocet
  • cukier
  • majonez
  • plastry bekonu
  • sałata lodowa
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do niego musztardę, sos Worcester, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej ręką - i odstawiamy na chwilę, aby mięso się przeżarło.

  2. Z mięsa formujemy 7 kotletów, które smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony.

    Ser żółty Liliputek (dostępny w Biedronce) kroimy na 7 talarków. Obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej. Najlepiej czynność powtórzyć, wtedy ser lepiej się trzyma. Smażymy do czasu, aż panierka się zarumieni, a ser będzie płynny. Uwaga, żeby nie robić tego za długo, bo ser wypłynie, mi za pierwszym razem się tak zdarzyło, jednak nawet wtedy można spokojnie położyć go na kanapce :)

  3. Boczek kroimy na cienkie plasterki i smażymy na patelni, robimy tzw. bekon.

  4. Drugą cebulkę kroimy na piórka i wrzucamy na polaną oliwą patelnię, następnie posypujemy cukrem - tak aby skarmelizował cebulę. Na sam koniec dodajemy kilka kropel octu. Ja używam octu niemieckiego, typowego do sałatek, który jest intensywniejszy.

    Włączamy piekarnik i ustawiamy na temp. 200°C i wkładamy do niego przekrojone na pół bułki.

  5. Spód bułki smarujemy lekko majonezem i układamy podsmażony ser, następnie kotlecika, bekon, skarmelizowaną cebulkę, sałatę i na koniec sos hamburgerowy. Całość przykrywamy drugą połówką bułki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń