Zafundujcie sobie domowego McDoland's z zimowej oferty :)
Kanapka Drwala
Składniki
- 500 g wołowiny
- 7 bułek grahamek
- 2 cebule
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sos hamburgerowy
- ser liliputek
- bułka tarta
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- ocet
- cukier
- majonez
- plastry bekonu
- sałata lodowa
- olej do smażenia
- pieprz i sól
Składniki
- 500 g wołowiny
- 7 bułek grahamek
- 2 cebule
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sos hamburgerowy
- ser liliputek
- bułka tarta
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- ocet
- cukier
- majonez
- plastry bekonu
- sałata lodowa
- olej do smażenia
- pieprz i sól

Etapy przygotowania
Mięso myjemy i mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do niego musztardę, sos Worcester, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej ręką - i odstawiamy na chwilę, aby mięso się przeżarło.

Z mięsa formujemy 7 kotletów, które smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony. Ser żółty Liliputek (dostępny w Biedronce) kroimy na 7 talarków. Obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej. Najlepiej czynność powtórzyć, wtedy ser lepiej się trzyma. Smażymy do czasu, aż panierka się zarumieni, a ser będzie płynny. Uwaga, żeby nie robić tego za długo, bo ser wypłynie, mi za pierwszym razem się tak zdarzyło, jednak nawet wtedy można spokojnie położyć go na kanapce :)

Boczek kroimy na cienkie plasterki i smażymy na patelni, robimy tzw. bekon.

Drugą cebulkę kroimy na piórka i wrzucamy na polaną oliwą patelnię, następnie posypujemy cukrem - tak aby skarmelizował cebulę. Na sam koniec dodajemy kilka kropel octu. Ja używam octu niemieckiego, typowego do sałatek, który jest intensywniejszy. Włączamy piekarnik i ustawiamy na temp. 200°C i wkładamy do niego przekrojone na pół bułki.
Spód bułki smarujemy lekko majonezem i układamy podsmażony ser, następnie kotlecika, bekon, skarmelizowaną cebulkę, sałatę i na koniec sos hamburgerowy. Całość przykrywamy drugą połówką bułki.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15511
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15511



Składniki
- 500 g wołowiny
- 7 bułek grahamek
- 2 cebule
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sos hamburgerowy
- ser liliputek
- bułka tarta
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- ocet
- cukier
- majonez
- plastry bekonu
- sałata lodowa
- olej do smażenia
- pieprz i sól
Mięso myjemy i mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do niego musztardę, sos Worcester, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej ręką - i odstawiamy na chwilę, aby mięso się przeżarło.
Z mięsa formujemy 7 kotletów, które smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony. Ser żółty Liliputek (dostępny w Biedronce) kroimy na 7 talarków. Obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej. Najlepiej czynność powtórzyć, wtedy ser lepiej się trzyma. Smażymy do czasu, aż panierka się zarumieni, a ser będzie płynny. Uwaga, żeby nie robić tego za długo, bo ser wypłynie, mi za pierwszym razem się tak zdarzyło, jednak nawet wtedy można spokojnie położyć go na kanapce :)
Boczek kroimy na cienkie plasterki i smażymy na patelni, robimy tzw. bekon.
Drugą cebulkę kroimy na piórka i wrzucamy na polaną oliwą patelnię, następnie posypujemy cukrem - tak aby skarmelizował cebulę. Na sam koniec dodajemy kilka kropel octu. Ja używam octu niemieckiego, typowego do sałatek, który jest intensywniejszy. Włączamy piekarnik i ustawiamy na temp. 200°C i wkładamy do niego przekrojone na pół bułki.
Spód bułki smarujemy lekko majonezem i układamy podsmażony ser, następnie kotlecika, bekon, skarmelizowaną cebulkę, sałatę i na koniec sos hamburgerowy. Całość przykrywamy drugą połówką bułki.
To jest przepyszne. Syn stwierdził,że mc może się chowac przy tym. Sztosik, dziekujemy za przepis