Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniaczek z kluseczkami na wędzonce

Kapuśniaczek z kluseczkami na wędzonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 5145

Dodano:

Odsłon: 396

Lekka zupa z młodej kapusty z kluskami śląskimi

Składniki

  • wędzonka- u mnie kawałek żeberek
  • kapusta młoda pół główki
  • marchew, cebula, czosnek 1 ząbek
  • liść, ziele
  • sól i pieprz, chili
  • Pomidor
  • Koperek
  • suszone grzyby- kilka sztuk
  • ziemniaki ugotowane 30 dag
  • Jajo kurze
  • maka ziemniaczaka- około 4-5łyżek
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wędzonkę sparzyłam- czyli gotowałam ja 30 minut w niebulgoczącej wodzie.
    Pokrojone warzywa i przyprawy- oprócz soli i połowy koperku wrzuciłam do wywaru z wędzonki.
    Gotowałam przez 30 minut.

  2. W międzyczasie zrobiłam kuleczki z ciasta na kluski śląskie.

    Ugotowane i ugniecione ziemniaki włożyłam do miski. Trzeba je uformować w tak zwane trzy czwarte, lub za piętnaście dwunasta.
    W powstałą przestrzeń wsypałam mąkę ziemniaczaną, i wbiłam jajo.
    Ja miałam ziemniaki z poprzedniego dnia, wiec już były osolone i z koperkiem.
    Po wyrobienia ciasta można formować kulki.

  3. Kluski gotuję się parę minut od wypłynięcia, trzeba je wyjąc gdy lekko spuchną.

    Zupę po wyłączeniu ognia doprawiłam solą i posypałam koperkiem.
    Gdy się soli pod koniec, można jej mniej użyć, sól nie wnika w warzywa.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń