Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak

Kapuśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 2291

Dodano:

Odsłon: 4238

Kiszona kapusta w innym wydaniu...

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno kroimy wrzucamy do garnka,dolewamy 2 szkl, wody, dodajemy kminek, troszkę solimy i gotujemy do miękkości ( ja lubię kwaśny kapuśniak więc nie płuczę kapusty przed gotowaniem).

  2. Do drugiego garnka wlewamy wodę dodajemy pietruszkę, marchewkę, czosnek, liść laurowy, ang. ziele, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości warzyw.

  3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek pokrojony w kostkę i smażymy do wytopienia tłuszczu następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Cebula musi się zeszklić. Do przygotowanego boczku z cebulą dodajemy mąkę i zasmażamy mieszając, aby mąka się nie przypaliła, do tego dodajemy przecier pomidorowy i chwilę mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.

  4. Do ugotowanych warzyw dodajemy ugotowaną kapustę i zasmażkę (przed dodaniem do warzyw, do zimnej zasmażki dolewamy 1/4 szkl. zimnej wody i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji). Wszystko razem gotujemy 10 min. Na 5 min przed końcem gotowania dodajemy majeranek. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Zupa jest bardzo pożywna, moim domownikom smakuje :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń