Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1445

Dodano:

Odsłon: 3997

Nie wiem, czy jest ktoś, kto wyobraża sobie wczesne lato bez kapuśniaku z młodej kapusty, gołąbków zawijanych w młodą kapustę i wielu innych pyszności z kapusty :) U mnie w domu taki kapuśniak ma spore wzięcie: lubi go moja córeczka, mój mąż... wszyscy lubimy :) Taki kapuśniak czasami zamykam w słoiki, pasteryzuję i mój mąż zabiera go ze sobą w trasę. Upojnie pachnie i smakuje młodą kapustą, a wiejska, swojska kiełbasa, koncentrat pomidorowy i duuuuża ilość koperku nadają mu niepowtarzalnego aromatu :)

Składniki

  • (porcja na 5-6 osób)
  • 0,5 główki dużej, młodej kapusty
  • 1 spora marchewka lub 2 mniejsze (najlepiej młode)
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 pętko swojskiej kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu (może być ze skwareczkami)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • duży pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 niepełna łyżeczka kminku (pomiń, jeśli nie lubisz lub zmniejsz ilość)
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 3-4 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • opcjonalnie 1 łyżka majeranku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i mięso kroimy w sporą kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę smalcu i wrzucamy na niego pokrojoną cebulę. Lekko solimy i smażymy, aż się zeszkli. Może się lekko zrumienić - nic się nie stanie.
    Kiedy cebula jest już podsmażona, dodajemy mięso, starannie mieszamy i obsmażamy razem.

  2. Całość zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by przykryła mięso. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut.

  3. Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i starannie mieszamy.

  4. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i razem smażymy, aż się zrumieni. Następnie razem z tłuszczem dodajemy do garnka z kapustą. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, żeby mięso i kapusta były w miarę przykryte. Gotujemy aż kapusta zmięknie (nie zajmie to długo). Dodajemy koncentrat pomidorowy, cząber i kminek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Podajemy na gorąco, z chlebkiem, posypane obficie świeżym koperkiem.




    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń