Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta duszona w sosie pomidorowym

Kapusta duszona w sosie pomidorowym

Autor: MojaKuchnia

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 1452

Dodano: 09.11.2014

Odsłon: 2693

Łatwe danie jednogarnkowe, idealne jako dodatek do mięsa lub też jako główne danie, podawane z ziemniakami lub z chlebem. Oprócz wymienionych w przepisie przypraw można dodać odrobinę imbiru dzięki czemu będzie to świetna potrawa na chłodne jesienne dni.

Składniki

  • mała główka białej kapusty
  • 300 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • śmietana 18 %
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obieramy i drobno kroimy cebulę, solimy i ugniatamy, tak żeby puściła sok – dzięki temu będzie łagodniejsza. W wysokim garnku podsmażamy cebulę na rozgrzanym smalcu (ja wykorzystałem tłuszcz z pieczenia kurczaka, dzięki czemu kapusta będzie bardziej aromatyczna).

  2. W drobną kostkę kroimy kiełbasę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką.

  3. Siekamy kapustę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy dokładnie mieszając. Dolewamy około 2 szklanek wody i dusimy 10 minut pod przykryciem. Kiedy część wody odparuje solimy i dusimy pod przykryciem, do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

  4. Na koniec dodajemy kilką łyżek koncentratu pomidorowego, kminek i chili.
    Rozrabiamy w odrobinie wody śmietanę i zabielamy kapustę.
    Doprawiamy do smaku pieprzem i solą

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń