Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta na lato

Kapusta na lato

Autor:

Przepisów i artykułów: 257 Ocena: 3395

Dodano:

Odsłon: 321

to jedno z moich ulubionych, letnich dań, gotuję kapustę z całej główki i mam na kilka dni, kiedy wracam głodna z pracy, mam gotowy obiad, dla mnie jest samodzielnym daniem ale może być też dodatkiem do drugiego dania

Składniki

  • kapusta młoda 1 szt
  • marchew 2-3 szt
  • cebula najlepiej dymka 4-5 szt
  • koperek pęczek
  • natka pietruszki pęczek
  • pomidor 2 szt
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, jarzynka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. kapustę posiekać, nie trzeba bardzo drobno, zalać wodą, gotować 5 min od chwili zagotowania, odcedzić,
    2. marchew obrać, pokroić w kostkę, cebulę, koperek i natkę posiekać,
    do kapusty wlać szklankę gorącej wody, dodać pokrojone warzywa, posolić, dusić na małym ogniu, dodać pokrojone pomidory i koncentrat, doprawić, dusić do miękkości i odparowania płynu, ja nie zaprawiam kapusty mąką, żeby nie zwiększać kaloryczności, w trakcie duszenia dodaję jedynie łyżkę oliwy, żeby witaminy lepiej się przyswajały,





    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń