Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrobina Śląska na talerzu. W każdym śląskim domu od wieków tradycyjnym daniem jest kapusta z ziemniakami.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 109
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 492
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 109
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 492
Składniki
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, chyba że lubimy nieco kwaśniejszą wersję i zostawiamy ją jak jest. Gotujemy ją do miękkości ( polecamy szybkowar po raz kolejny - cudowne urządzenie oszczędzające czas i pieniądze ). Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku. W rondelku smażymy na słoninie ze skwarkami pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mamy wszystko miękkie odcedzamy kapustę i ziemniaki. Ziemniaki tłuczemy. Kapustę, ziemniaki i cebulkę łączymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Chwilkę dusimy całość na małym ogniu aby składniki dobrze się połączyły. Potrawę można podać z dowolnym mięsem smażonym, pieczonym a nawet gotowanym. Kto jeszcze nie spróbował, gorąco polecam.