Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta z ziemniakami

Kapusta z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 1099

Odrobina Śląska na talerzu. W każdym śląskim domu od wieków tradycyjnym daniem jest kapusta z ziemniakami.

Składniki

  • - 1 kg kiszonej kapusty, - 70 dag ziemniaków, - 1 cebula, - około 2-3 łyżek smalcu ze skwarkami, - sól, pieprz, cukier.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, chyba że lubimy nieco kwaśniejszą wersję i zostawiamy ją jak jest. Gotujemy ją do miękkości ( polecamy szybkowar po raz kolejny - cudowne urządzenie oszczędzające czas i pieniądze ). Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku. W rondelku smażymy na słoninie ze skwarkami pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mamy wszystko miękkie odcedzamy kapustę i ziemniaki. Ziemniaki tłuczemy. Kapustę, ziemniaki i cebulkę łączymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Chwilkę dusimy całość na małym ogniu aby składniki dobrze się połączyły.



    Potrawę można podać z dowolnym mięsem smażonym, pieczonym a nawet gotowanym.



    Kto jeszcze nie spróbował, gorąco polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń