Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek w zalewie

Karczek w zalewie

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 17

Smaczny pomysł na "Karczek w zalewie"

Składniki

  • 1
  • 5 kg schabu karkowego
  • 1 dag soli
  • 2 dag soli do peklowania
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • cebula
  • kilka suszonych grzybów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej szklankę wody. Dodaj obrany czosnek, wsyp sól zwykłą oraz do peklowania, ziele angielskie, pieprz oraz tymianek. Gotuj kilka minut, potem odstaw, by marynata ostygła.

  2. W umyte, osuszone mięso wstrzyknij strzykawką część marynaty. Ułóż karkówkę w misce, polej resztą zalewy. Nakryj naczynie. Odstaw w chłodne miejsca na co najmniej 12 godzin lub całą dobę.

  3. Wyjmij karczek z marynaty, osącz i obwiąższ sznureczkiem. Włóż mięso do brytfanki, polej zalewą. Dodaj pokrojoną cebulę oraz namoczone grzyby. Nakryj naczynie. Piecz 1,5 godziny w temp. 180°C.

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń