Dania główne Przepis na:
Karczek wieprzowy

Składniki
- Karczek wieprzowy plastry, 4
- czosnek, ok pół główki
- sól, pieprz,, do smaku
- papryka czerwona sypka słodka lub ostra, do smaku
- zioła prowansalskie, jak ktoś lubi, do smaku
- olej
- woda
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Najpierw myjemy mięso i rozbijamy delikatnie każdy płat
-
Rozkładamy już rozbite kawałki na talerzu lub desce.Siekamy drobno czosnek.
-
Przyprawiamy je pieprzem, solą, posiekanym już czosnkiem , papryką czerwoną i ziołami prowansalskimi
-
Następnie wkładamy wszystko do szklanej lub plastikowej miski, i zalewamy olejem. następnie wszystko mieszamy i pozostawiamy na ok 1 godz w lodówce
-
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy na małym ogniu aż będzie chrupiąca skórka. co jakiś czas podlewamy wodą aby mięso było kruche.
-
Można podawać z ziemniakami i z ryżem
Komentarze do przepisu (3)

kamcia29k 13 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Próbuje ale chyba się nie da0 Kto głosował? | Odpowiedz

Malwa55 06 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Popraw ten błąd w nazwie.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kamcia29k 21 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Smacznego0 Kto głosował? | Odpowiedz