Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek wieprzowy

Karczek wieprzowy

Autor: kamcia29k

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano: 19.01.2012

Odsłon: 3513

Pyszny i łatwy do zrobienia

Składniki

  • Karczek wieprzowy plastry, 4
  • czosnek, ok pół główki
  • sól, pieprz,, do smaku
  • papryka czerwona sypka słodka lub ostra, do smaku
  • zioła prowansalskie, jak ktoś lubi, do smaku
  • olej
  • woda
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw myjemy mięso i rozbijamy delikatnie każdy płat

  2. Rozkładamy już rozbite kawałki na talerzu lub desce.Siekamy drobno czosnek.

  3. Przyprawiamy je pieprzem, solą, posiekanym już czosnkiem , papryką czerwoną i ziołami prowansalskimi

  4. Następnie wkładamy wszystko do szklanej lub plastikowej miski, i zalewamy olejem. następnie wszystko mieszamy i pozostawiamy na ok 1 godz w lodówce

  5. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy na małym ogniu aż będzie chrupiąca skórka. co jakiś czas podlewamy wodą aby mięso było kruche.

  6. Można podawać z ziemniakami i z ryżem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń