Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek ze śliwką w sosie śmietanowym

Karczek ze śliwką w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 156

Dodano:

Odsłon: 7244

łatwe w wykonaniu, sycące

Składniki

  • karczek, 1 kg
  • śliwka kalifornijska, 150 g
  • cebula, 2 średnie
  • śmietana 18%, 200 ml
  • sól, pieprz, vegeta, przyprawa do mięs, czosnek granulowany
  • tłuszcz do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karczek przyprawić solą, pieprzem, vegetą, czosnkiem i przyprawą do mięs. W całości opiec go na patelni. Przełożyć do rękawa do pieczenia i jeszcze trochę przyprawić.

  2. Do rękawa wsypać także śliwki. zamknąć, włożyć do żaroodpornego naczynia (nie zamykać naczynia) i piec ok 1,5 godziny. W połowie pieczenia obrócić.

  3. Cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć. Kiedy mięso się upiecze cały sos który się wytopił przelewamy do cebuli, chwilę dusimy, dodajemy śliwki wlewamy śmietane i chwilę gotujemy - do zgęstnienia.

  4. W tym czasie kroimy karczek na plastry. Przekładamy na talerz polewamy sosem. SMACZNEGO

  5. Można podawać z ziemniakami, ale również dobre jest z obsmażonym wekiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń