Do góry

Dania główne Przepis na:

Kargule z botwinką i dymką

Kargule z botwinką i dymką

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 165

Zapomniane przeze mnie kotleciki kargule. Najczęściej przygotowuje się je z piersi kurczaka – ja jednak przygotowałam jej ze schabu , który zalegał mi w zamrażalce. Dodałam do nich botwinkę i dymkę. A , że schabik lubi smalec więc usmażyłam kotleciki na smalcu. Kotleciki wyszły przepyszne i zdrowe ???? Idealne na przemycenie warzyw dla naszych pociesz ponieważ nie czuć mocno buraczkami ani cebulką – spróbujcie

Składniki

  • 500 g schabu w plastrach
  • 1 mały pęczek botwinki
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 2 jajka z podwójnym żółtkiem
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • smalec do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. smalec do smażenia

  2. 2. Buraczki kroimy w drobniutką kotkę a liście z łodygami siekamy

  3. 3. Dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w cieniutkie plasterki

  4. 4. Warzywa dodajemy do schabu, wbijamy jajka i dodajemy mąki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy

  5. 5. Na patelni rozgrzewamy smalec. Za pomocą łyżki nakładamy porcję i smażymy na rumiano z oby dwóch stron

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń