Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka macerowana w soku z kiszonych ogórków:

Karkówka macerowana w soku z kiszonych ogórków:

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 1614

Dodano:

Odsłon: 408

Sok z kiszonych ogórków sprawia, że mięso jest kruche i smaczne. Polecam do wypróbowania.

Składniki

  • ok. 1 kg karkówki
  • 1,5 litra soku z kiszonych ogórków
  • pieprz, sól do smaku
  • smalec lub olej do smażenia (polecam smalec)
  • 1/2 szklanki wina Porto (może być każde inne , byle czerwone)
  • 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
  • 2 duże winne jabłka
  • 1 średni seler
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki gotowego sosu Barbecue z dodatkiem sosu sojowego i chilli
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2-3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela
  • 1 łyżeczka majeranku roztartego w palcach
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie



  1. Karkówkę pokroić w 2 cm płaty.
    Przełożyć do głębokiej miski i zalać sokiem z kiszonych ogórków na 12 godzin.
    Osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i niewielką ilością soli (pamiętajmy, że sok z ogórków jest wystarczająco słony).
    Zrumienić na oleju lub smalcu (uważam, że na smalcu jest smaczniejsza).
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i winem. Dodać pokrojone warzywa, sos Barbecue, liście i ziele oraz pokrojone w cząstki jabłka, powidła śliwkowe i majeranek.
    Piec pod przykryciem ponad godzinę w tem. 180 stopni.
    Po tym czasie delikatnie wyjąć mięso, liście i ziele . Sos razem z warzywami zmiksować.
    Włożyć mięso do zmiksowanego sosu. Można doprawić łyżką śmietany.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń