Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka po flisacku

Karkówka po flisacku

Autor: VioletoweKucharzenie

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 277

Dodano: 03.06.2018

Odsłon: 7880

Bardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa i mięso. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie karkówki z warzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • Przyprawa do karkówki
  • Przyprawa uniwersalna typu Vegeta
  • Musztarda łagodna miodowa
  • Mąka do obtoczenia
  • Olej do obsmażenia
  • 3 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 7 ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego
  • Garść natki pietruszki
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz
  • 1,5 szklanki bulionu grzybowego lub pieczarkowego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy przyprawą do karkówki. Zamykamy w pojemniku lub w misce przykrytej folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso kroimy na 1 cm plastry , przyprawiamy przyprawą uniwersalną i smarujemy z obydwu stron musztardą. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Mięso układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wszystko ładnie się zarumieniło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maga67 10 czerwca Flisacy mają lub mieli na tratwach lodówki i warunki by sporządzać takie specjały. Litości! Nazwa gorzej niż durna.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń