Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w miodzie i musztardzie duszona z marchwią i cebulą

Karkówka w miodzie i musztardzie duszona z marchwią i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 221

Dodano:

Odsłon: 1812

Rozpływająca się w ustach karkówka

Składniki

  • 4 grube plastry karkówki
  • 2-3 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • duża łyżka miodu
  • 3 duże łyżki musztardy
  • 2 główki czosnku
  • rozmaryn (mała łyżeczka)
  • estragon (mała łyżeczka)
  • oregano (mała łyżeczka)
  • 2 liście laurowe
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marynata:
    miód, musztardę, czosnek, rozmaryn, estragon i oregano wymieszać. Można dodać pieprz i sól.
    Plastry karkówki posmarować marynatą z każdej strony i pod przykryciem odstawić do lodówki na całą noc.

  2. Zamarynowane plastry karkówki delikatnie podsmażyć w z obu stron. Smyżyć w na głębokiem patelni lub w głębokim naczyniu.
    Cebulę i marchew pokroić w plastry, nie za cienkie.
    Do podsmażonych plastrów dodać marchewkę, liście laurowe i cebulę.
    Zalać wodą tak aby zakryła mięso i gotować pod przykryciem na małym ogniu 4-5 godzin co jakiś czas dolewając wodę.

  3. Opcjonalnie na ostatnie pół godziny można wstawić odkryte naczynie z karkówką do piekarnika na 170 stopni bez termoobiegu.
    Można również zagęścić pozostały sos mąką lub śmietaną czy masłem, wedle uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń