Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka ze śliwkami

Karkówka ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 31

Wypróbowany przepis na "Karkówka ze śliwkami"

Składniki

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • liść laurowy
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże cebule
  • 25 dag suszonych śliwek bez pestek
  • keczup łagodny lub pikantny (w zależności od upodobań)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karkówkę umyj, osusz. Pokrój w plastry grubości około 1 cm.

  2. Marynata: do miseczki wlej sos sojowy, olej. Wsyp zioła prowansalskie, pokruszony listek laurowy, przyprawę do wieprzowiny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

  3. Plastry karkówki natrzyj marynatą. Owiń mięso i wstaw na noc do lodówki.

  4. Obierz i pokrój w plasterki cebulę. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami plastry karkówki, śliwki, krążki cebuli razem z marynatą). Wierzch potrawy polej keczupem.

  5. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz godzinę w temp. 180°C (liczy się zawsze 1 godzinę pieczenia na 1 kg mięsa. Większa porcja mięsa wymaga dłuższego pieczenia).

  6. Ułóż upieczone plastry wraz ze śliwkami i cebulą na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Udekoruj kiełkami i pomidorkami koktajlowymi. Podaj z ziemniakami oraz surówką. Pieczeń jest smaczna na gorąco i na zimno.

  7. Przepis przysłała Beata Tarasiuk z Siedlec

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń