Do góry

Desery Przepis na:

Karmelowy przekładaniec

Karmelowy przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 836

Dodano:

Odsłon: 810

Miodowe płaty, przełożone budyniem i masą kajmakową. Zwieńczone orzechami.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 60 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 200g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy
  • Składniki na krem:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 50g masła
  • puszka masy kajmakowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Piec każdy płat osobno około 8-12 minut. Forma to ok 20x30cm.

    Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu. Do gorącego dodać masło. Jeszcze ciepłym kremem przełożyć pierwszy upieczony blat. Do pozostałej części kremu dodać kajmak. Przełożyć nim kolejne warstwy ciasta. Wierzch posypać orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń