Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karp nadziewany kaszą i grzybami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 137
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 37
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 137
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 37
Składniki
Karpia oskrobać z łusek. Naciąć dolną część i ostrożnie wypatroszyć. Uważać przy tym, by nie naciąć woreczka żółciowego, ponieważ mięso by zgorzkniało. Następnie nożycami odciąć górną płetwę i koło kręgosłupa zrobić głębsze nacięcie o długości około 15 cm. Posypać rybę po całej powierzchni przyprawą do ryb i odstawić do maceracji.
2. W tym czasie przygotować farsz. Namoczyć suszone grzyby. Pęczak ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości (około pół godziny). Odcedzić, przestudzić. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Do letniego pęczaku dodać czosnek, majeranek, żółtka, namoczone grzyby, mąkę, sól i pieprz.
Masę starannie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do farszu. Farszem napełnić karpia. Przełożyć go do brytfanki, podlać małą ilością wody i obłożyć wiórkami masła.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec około 60 minut. Podczas pieczenia polewać go wypieczonym sosem.Źródło: Życie na gorąco