Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp po żydowsku - Maciej Kuroń

Karp po żydowsku - Maciej Kuroń

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 14

Smaczny pomysł na "Karp po żydowsku - Maciej Kuroń"

Składniki

  • 1 karp (ok. 1 - 1
  • 5 kg); pęczek włoszczyzny bez kapusty; 2-3 cebule; 2 ząbki czosnku; 250 ml piwa; 1 cytryna
  • z której ścieramy skórkę na drobnej tarce
  • a sok wyciskamy; 3 goździki; 3 ziarna ziela angielskiego; 10 ziaren pieprzu; 50 g rodzynek; 1 łyżka masła; sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Karpia po sprawieniu dzielimy na płaty i usuwamy ości. Dzielimy na porcje, solimy, pieprzymy, przyprawiamy utłuczonymi w moździerzu goździkami i zielem angielskim. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Z pozostałych części karpia, warzyw i przypraw gotujemy esencjonalny wywar tak długo, aby została szklanka. W dużym rondlu obsmażamy na maśle pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wlewamy przecedzony wywar i piwo. Gdy całość się zagotuje, wkładamy porcje ryby. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i startą skórkę z cytryny. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Delikatnie wykładamy porcje karpia na półmisek. Obkładamy cebulą i rodzynkami, a następnie polewamy sosem z duszenia. Można podawać na ciepło. Jeżeli chcemy serwować na zimno, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Karp po żydowsku dobrze smakuje na zimno z chałka grubo posmarowaną świeżym masłem.

  2. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

  3. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

  4. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

    Źródło: INTERIA.PL

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń