Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp po żydowsku w galarecie.

Karp po żydowsku w galarecie.

Autor: Alicja401

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 27

Dodano: 05.01.2012

Odsłon: 14417

Nie jest to danie ani łatwe,ani szybkie,ale za to smakuje znakomicie.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karpia myjemy,odcinamy ogon,głowę,kroimy w dzwonka,skrapiamy sokiem z cytryny,odstawiamy.

  2. Warzywa obieramy,myjemy,wkładamy do garnka,zalewamy 4 szklankami wody,dodajemy dzwonka karpia, przyprawy do smaku,kostkę rosołową,gotujemy około 15 min.

  3. Karpia wyjmujemy,dodajemy resztki rybne ( głowę płetwy, ogon). Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 35 minut.

  4. Cebulę kroimy w kostkę,parzymy w małej części wywaru,odstawiamy.

  5. Ubijamy białko,dodajemy do schłodzonego wywaru,gotujemy.

  6. Przecedzamy wszystko,dodajemy rodzynki,żelatynę.Mieszamy,odstawiamy do przestygnięcia.

  7. Dzwonka karpia posypujemy pokrojoną i sparzoną cebulą,zalewamy chłodną,płynną galaretą.Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aisuri 21 grudnia 2016 KARP W GALARECIE po ŻYDOWSKU

Karpia pokroić w dzwonka (zostawić także łby) dzień przed wigilią wszystko posolić i lekko pocukrować
Na 3 l wody ugotować wywar warzywny z:
4 marchewki
4 pietruszki
2 pory
6 cebul
10 dag rodzynek
Gdy będę miekkie odcedzic warzywa juz nie bedą potrzebne Tylko marchew i rodzynki zostawić do dekoracji
Do wywaru z warzyw wlać około 1/2 litra octu i 15 łyżek cukru oraz płaską łyżkę soli ( wywar ma być bardzo mocno słodko - kwaśny

Rybę opłukać i wrzucać na gotujący sie wywar najpier łby które gotowac 1/2 godz następnie dzwonka karpia po 15 min (dzwonko powinno mić około 5-6 cm szer)
Ugotowana rybę układać na półmiski
Do wywaru dodać żelatynę zagotować nastepnie przelać przez sitko , żeby galareta była czyst i zalać nią rybę
SMACZNEGO

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń