Desery Przepis na:
Karpatka

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 878
Dodano: 20.10.2008
Odsłon: 84381
Składniki
- woda, 1 szklanka
- mąka, 1 szklanka
- jajka, 4
- margaryna, 125g (pół kostki)
- sól, szczypta
- KREM:
- mleko, 3 szklanki
- cukier, pół szklanki
- budyń śmietankowy, 3opakowania
- 100g masła
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Należy zagotować wodę z margaryną i solą. Następnie dosypać mąkę i energicznie mieszać (wciąż na gazie) do momentu powstania masy zwartej i odrywającej się od ścian garnka. Wtedy należy ściągnąć garnek z gazu, kolejno wbijać do masy jajka i miksować. Wyłożyć pół do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 30-40min w 200stopniach. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA. To samo zrobić z drugim płatem ciasta. Krem: Zagotować 2szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę wymieszać z budyniami dokładnie i wlać do gotującej reszty. Gotować 2-3 minuty. Gorącą masę wylać na wystudzony płat ciasta, zakryć drugim i posypać cukrem pudrem (na zdjęciu-kakao). Schłodzić.
Komentarze do przepisu (12)

Wiola1607 07 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Czy jajka wbijać do gorącej masy, czy ją najpierw ostudzić?1 Kto głosował? | Odpowiedz

NATIE 15 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
nie wiem o co im wszystkinm chodzi... wyglada na ladnie wyrosniete :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ashira 02 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
zdjęcie nie oddaje tego, ale naprawdę wyrosło wysokie.9 Kto głosował? | Odpowiedz

dzastin27 01 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
dobre ciasto0 Kto głosował? | Odpowiedz

dzastin27 01 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
faktycznie karpatka to karpatka a nie nalesnik;) cos troszke malo ci wyrósł ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Izabela28 09 lutego 2009Zgłoś do usunięcia
Wyglada super .9 Kto głosował? | Odpowiedz

__azi__ 26 listopada 2008Zgłoś do usunięcia
Polecam zamiast wody zagotowac mleko i przy wbijaniu jajjek dodac lyzeczke proszku do piecznia. Ja uzywam kremu Delekty "Karpatka 5 minuut" Ciasto wzbogacam ubita 30% smietana. (0,5 litra)0 Kto głosował? | Odpowiedz

ella08 26 listopada 2008Zgłoś do usunięcia
Zdecydowanie z podanych składników powinny być góry i doliny,a nie płaski placek.0 Kto głosował? | Odpowiedz

aki0406 04 listopada 2008Zgłoś do usunięcia
myslę ze krem powinien być schłodzony wtedy ciasto bedzie chrupiące.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ashira 21 października 2008Zgłoś do usunięcia
a co za różnica jaki to ma kształt? mogę zrobić serce albo gwiazdkę. Miałam taką formę to w takiej zrobiłam. i uwierz, że jest bardzo dobrze wyrośnięte.12 Kto głosował? | Odpowiedz