Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka - ciasto dla teściowej

Karpatka - ciasto dla teściowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 721

Dodano:

Odsłon: 14037

karpatka błyskawicznie znika , tak samo błyskawicznie się ją robi

Składniki

  • masło lub margaryna, 1 i 1/2 kostki
  • mąka, 1 szkl.
  • jajka, 4 szt.
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy, 1
  • cukier, 8-10 łyżek
  • budyń waniliowy, 2 op.
  • mleko, 0,750 ml.
  • sok z cytryny 1 łyżka,otarta skórka, owoce
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto. Zagotuj w garnku 1 szkl.wody z 1/2 kostki masła.Gdy masło się rozpuści, wsypujemy 1 szkl.mąki i szczyptę soli.Energicznie mieszamy aż powstanie " klucha " i ciasto zacznie odstawać od ścianek.Zdejmujemy garnek z ognia, studzimy, a nastepnie wbijamy pojedynczo całe jajka,, mieszamy na gładkie ciasto.Ja piekę na jednej blaszce, tej z piekarnika, wym.38x42, temp.200"C - przez około 30 min.

  2. Krem. Na mleku gotujemy budyń z 4 łyżkami cukru.Studzimy.Ucieramy kostkę masła z cukrem, dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i otartą skórkę, owoce, cukier waniliowy.Dodajemy po łyżce ostudzony budyń i wyrabiamy ręcznie albo robotem.

  3. Upieczone ciasto kroimy na połowę , smarujemy kremem, i układamy druga część ciasta. Posypujemy cukrem pudrem.PYCHA !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń